Αυτές οι θερµοκρασίες τους χειµερινούς µήνες ευνοούν το σπαράγγι, καθώς «πέφτει σε νάρκη» και αποδίδει καλύτερα. Επιπλέον, η συγκοµιδή στη Γερµανία, όπου κυρίως προορίζεται το ελληνικό σπαράγγι, αναµένεται να καθυστερήσει φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών της χώρας.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι «το εµπορικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το προϊόν έχει αυξηθεί», σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κώστα Λεπίδα, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα την αυξηµένη φετινή ζήτηση για το ελληνικό σπαράγγι σε σχέση µε την αντίστοιχη προηγούµενων χρόνων στη φετινή διεθνή έκθεση Fruit Logistica. Μάλιστα, οι Γερµανοί καταναλωτές –µετά το γερµανικό- προτιµούν το ελληνικό προϊόν λόγω κυρίως της καλύτερης γεύσης και ποιότητάς του σε σχέση, για παράδειγµα, µε το περουβιανό, που κυκλοφορεί, επίσης, στη γερµανική αγορά.
Ως εκ τούτου, τη φετινή σεζόν στην περιοχή της Καβάλας θα σπαρθούν περισσότερα στρέµµατα σε σχέση µε πέρυσι από παραγωγούς, που ασχολούνται ήδη µε την καλλιέργεια, ενώ ανανεώνονται και οι φυτείες που συµπληρώνουν τα 8-10 χρόνια. Αυτό συµβαίνει στην περιοχή την τελευταία διετία (µετά από µία περίοδο, όπου τα στρέµµατα ήταν µειωµένα) λόγω κυρίως της υψηλής τιµής παραγωγού τα τελευταία χρόνια δεδοµένης της µείωσης των διαθέσιµων ποσοτήτων πανελλαδικά.
Ενδεικτικό είναι ότι η τιµή για το σπαράγγι 16 χιλιοστών, που αποτελεί τον κύριο όγκο της παραγωγής, «ξεκίνησε πέρυσι από τα 6 ευρώ το κιλό στη Χρυσούπολη, ακολουθώντας στη συνέχεια πτωτική πορεία», επισήµανε ο ∆ηµήτρης Πατσίδης, πρόεδρος του Συσκευαστηρίου Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Χρυσοχωρίου Καβάλα Α.Ε. Παράλληλα, για τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «Νέστος», «το στήσιµο πέρυσι ήταν στο 1,87 ευρώ το κιλό», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού, Γιώργος Παναγιωτίδης.
Ωστόσο, εκτός από την Καβάλα, στις υπόλοιπες περιοχές (Πέλλα, Αιτωλοακαρνανία, Έβρος) οι καλλιεργούµενες εκτάσεις µειώνονται κάθε χρόνο, καθώς δεν ανανεώνονται οι παλιές φυτείες. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός ότι τις άσχηµες χρονιές για την καλλιέργεια, στην Καβάλα οι φυτείες ήταν καινούριες, µε αποτέλεσµα, στη συνέχεια, που είχαν µείνει λιγότερες ποσότητες πανελλαδικά και ανέκαµψαν οι τιµές του προϊόντος, να µπορούν να αξιοποιηθούν οι µεγάλες παραγόµενες ποσότητες της περιοχής.
Τέλος, στην ετήσια µείωση των στρεµµάτων συνέβαλε και το κόστος εγκατάστασης στα 800-1.000 ευρώ το στρέµµα, οι πολλές εργασίες που απαιτεί η καλλιέργεια και το υψηλό εργατικό κόστος, το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ το στρέµµα.
«Θέλει οργάνωση»
Στα 38,5 ευρώ το στρέµµα θα είναι η συνδεδεµένη ενίσχυση για το σπαράγγι, το οποίο αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά εξαγώγιµο προϊόν. Ωστόσο, «χρειάζεται οργάνωση στην παραγωγή, καθώς τώρα κάθε συσκευαστήριο έχει τη δική του συσκευασία και το δικό του τρόπο που µπαίνει σε µία αγορά», υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κώστας Λεπίδας, τη στιγµή, µάλιστα, που «το 70% της εξαγόµενης ποσότητας από τις οργανώσεις της Καβάλας διοχετεύεται σε έναν οίκο».
Πίσω πήγε το προϊόν στον Έβρο απ’ τις βροχές
«Πληµµυρισµένα» είναι τα σπαράγγια κατά µήκος του Έβρου, που αποτελεί το ένα από τα δύο κέντρα της καλλιέργειας, (τόσο στον κάµπο της Ορεστιάδας όσο και στον κάµπο Βύσσας και Τυχερού) από τις βροχές της προηγούµενης βδοµάδας. Έτσι, όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ.Κ.Γ.Ε. EVROSSPARGEL Καζαντζής Ζαφείριος, «ακόµα δεν έχει σαµαρωθεί το σπαράγγι, εργασία που έπρεπε ήδη να έχει γίνει».
Μάλιστα, η ζηµιά αφορά πάνω από 80.000 στρέµµατα (από 40.000 σε Ορεστιάδα και Τυχερό), µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κ.Γ.Ε. του τελευταίου να έχει υποστεί ζηµιές ύψους 500.000 ευρώ.
Να σηµειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ έχει βγάλει ανακοίνωση, µε την οποία καλεί τους παραγωγούς να δηλώσουν τα χωράφια που πληµµύρισαν.
Πέρυσι η µέση τιµή παραγωγού για το σπαράγγι 16 χιλ., που ήταν το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του Α.Σ.Κ.Γ.Ε. EVROSSPARGEL, ήταν τα 0,90-1,10 ευρώ το κιλό και το στήσιµο του Συνεταιρισµού στο 1,10-1,20.
Παράλληλα, στο Αγρίνιο πέρυσι, «δε σηµειώθηκαν πολύ χαµηλές θερµοκρασίες το χειµώνα, σε αντίθεση µε τη φετινή χρονιά, µε αποτέλεσµα η παραγωγή να κυµανθεί στα 400 κιλά το στρέµµα από 700 - 1.000, που είναι κανονικά, και η µεγαλύτερη ποσότητα να αποτελεί ψιλό σπαράγγι (12 χιλ.), που πουλήθηκε από τους παραγωγούς στα 0,80-1,5 ευρώ το κιλό», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού ∆έλτα Οινιαδών Παντελής Ράπτης.
ΠΗΓΗ
www.agronews.gr