Υψηλότερα (κατά ένα ευρώ µέσο όρο) από πέρυσι πληρώνονται τα πρώιµα σπαράγγια, που έχουν αρχίσει από 19 Φεβρουαρίου περίπου να συγκοµίζονται (σε ελάχιστα κτήµατα). Η άνοδος στις φετινές τιµές συγκριτικά µε την περσινή χρονιά οφείλεται στις παρατεταµένες βροχές που σηµειώθηκαν αυτόν το Φεβρουάριο, οι οποίες είχαν, επίσης, ως αποτέλεσµα να καθυστερήσει η συγκοµιδή κατά 10 περίπου µέρες σε σχέση µε πέρυσι.
Όπως είπε στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Πατσίδης, πρόεδρος του Συσκευαστηρίου Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Χρυσοχωρίου Καβάλα Α.Ε., η συγκοµιδή του κύριου όγκου της παραγωγής φαίνεται να καθυστερεί φέτος τουλάχιστον 10 µέρες σε σχέση µε πέρυσι, που ξεκίνησε 3 – 4 Μαρτίου, καθώς µε τις βροχές η θερµοκρασία του εδάφους είναι χαµηλότερη από 12 βαθµοί Κελσίου, στους οποίους ξυπνάει το ρίζωµα.
Έτσι, εγείρονται ανησυχίες στους Έλληνες παραγωγούς και παράγοντες της αγοράς για το ενδεχόµενο να συµπέσει το ελληνικό σπαράγγι µε το αντίστοιχο της Γερµανίας, όπου διοχετεύεται το ελληνικό προϊόν κατά 98%. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Σπαραγγιών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Willy Kreienbaum, φέτος αναµένεται στη Γερµανία αύξηση των τιµών και κατά 8% χαµηλότερη παραγωγή από πέρυσι, που σηµειώθηκε υπερπαραγωγή.
Τις χαµηλότερες αποδόσεις έφεραν οι βροχές
Στην Ελλάδα οι βροχές αυτή την περίοδο οδήγησαν σε µικρότερες αποδόσεις σε σχέση µε πέρυσι. Ως εκ τούτου, η τιµή παραγωγού για τις ελάχιστες ποσότητες, που έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται στην Καβάλα, βρίσκονται κατά 1 ευρώ υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές. Λόγου χάρη, «η τιµή για το σπαράγγι 22 χιλ. (σε καλαθάκι 4 kg) είναι 8 ευρώ το κιλό, ενώ η αντίστοιχη περσινή ήταν στα 7 ευρώ το κιλό», υπογραµµίζει ο κ. Πατσίδης.
Βέβαια, η µεγαλύτερη ποσότητα αποτελεί 16άρι λευκό και 16άρι βιολέ, οι τιµές για τα οποία είναι «7 και 5,5 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, κατά 1 περίπου ευρώ παραπάνω από τις αντίστοιχες περσινές», σύµφωνα µε τον κ. Πατσίδη.
Αντιθέτως, πέρυσι το µεγαλύτερο µερίδιο ανήκε στο ψιλό σπαράγγι (12άρι κτλ), καθώς τη φετινή σεζόν οι πολύ χαµηλές θερµοκρασίες επέφεραν την παραγωγή αφενός ποιοτικότερου αφετέρου µεγαλύτερου προϊόντος σε σχέση µε το αντίστοιχο στην έναρξη της προηγούµενης σεζόν. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πατσίδης, µε την παγωνιά το σπαράγγι «µπαίνει σε λήθαργο» και ξυπνάει µε µεγάλο µέγεθος και υψηλή ποιότητα.
Πηγή: agronews.gr