http://www.bloggertricks.gr/2013/09/blog-orizontio-menou-blogger-menu.html

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Κώστας Αποστόλου: Μέτρα της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές

Κώστας Αποστόλου: Μέτρα της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές


«Πιθανά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές μεταποιημένων αλλά και νωπών φρούτων της χώρας μας», προειδοποιεί σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) κ. Κώστας Αποστόλου. «Όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε», τονίζει.


Βλέπετε να υπάρχει κίνδυνος για «εμπορικό» πόλεμο της ΕΕ με τη Ρωσία; 
Υπάρχει ανησυχία στον κλάδο της μεταποίησης φρούτων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρακολουθούμε με αγωνία την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Η λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας απειλεί άμεσα τις εμπορικές μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να περιμένουμε αντίμετρα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πληγούν οι εξαγωγές κομπόστας και χυμών. Όμως εκτός από τα μεταποιημένα φρούτα σοβαρό πρόβλημα πρόκειται να αντιμετωπίσουν και τα νωπά. Ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι εξαγωγές φράουλας και ακτινιδίων. Θα ακολουθήσουν τα νωπά ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Παραγωγοί, συνεταιρισμοί και εξαγωγείς από την Κεντρική Μακεδονία (Ημαθία, Πέλλα κ.α.) φοβούνται, αφού γνωρίζουν ότι η ρώσικη αγορά είναι ο «απόλυτος» πελάτης για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Ακόμη σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την υποτίμηση που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στο ρούβλι. Τα προϊόντα μας γίνονται πιο ακριβότερα.

Τι ποσότητες κομπόστας και χυμών εξάγουμε στη Ρωσία;

Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο μας. Κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδακίνου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. Περίπου 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου. Να επισημάνουμε ότι για την παραγωγή 15.000 τόνων συμπυκνωμένου χυμού χρειαζόμαστε περίπου 45.000 τόνους συμπύρηνα ροδάκινα. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκατ. ευρώ συναλλάγματος.

Στη ρώσικη αγορά ποιοι είναι οι βασικοί μας ανταγωνιστές;

Οι Κινέζοι είναι οι βασικοί μας ανταγωνιστές στην κομπόστα, οι οποίοι δεν έχουν «σκληρό» νόμισμα όπως είναι το δικό μας το ευρώ. Όσον αφορά τους χυμούς, αν φύγουμε από την ρώσικη αγορά τότε είναι πολύ πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Φέτος βέβαια εκεί έχουν προβλήματα στην παραγωγή τους. Την επόμενη όμως χρονιά, αν αποκατασταθεί η παραγωγή τους και εμείς είμαστε εκτός ρώσικης αγοράς, τότε είναι πολύ πιθανόν να μας αντικαταστήσουν.

Είναι εύκολο να βρεθεί σήμερα μια νέα αγορά για τις εξαγωγές μας;

Αυτό είναι αδύνατον να συμβεί σήμερα. Η αγορά δε λειτουργεί μηχανιστικά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι ότι αν βγούμε από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούμε από άλλους προμηθευτές. Και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας.

Αν υπάρξει πρόβλημα στις εξαγωγές μας θα απαιτήσετε σαν κλάδος αποζημιώσεις;

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε για τις ζημίες που θα μας επιβάλλουν. Η ΕΕ μπορεί να κάνει ότι πολιτική θέλει αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν «κόψει» μια αγορά επειδή θέλει να λάβει κάποια μέτρα θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις όχι μόνο σε μας αλλά και στους παραγωγούς.